Seglare & Kafferostare

Peters Kafferosteri är ett litet enmansrosteri med verksamhet i Torslanda utanför Göteborg. Sedan starten 2015 har fokus varit på att hitta nya och goda smaker för kaffeälskare ifrån världens alla hörn. Eftersom jag har en bakgrund som seglare har jag valt att inspireras av vindstyrkor när jag marknadsför mina olika rostningsprofiler, Stiltje, Sjöbris, Kuling och Orkan, ju mer vind desto mörkare rostat! Kompassen står för att jag brinner för att vägleda olika personers smakintressen i den riktning som passar bäst.
Kaffet jag köper in är ”Specialkaffe” efter SCAA graderingssystem där kaffet ligger på minst 85 p (max är 100 p, och det är extremt ovanligt med poäng över 90). Kaffets olika rostningsprofiler medför att man tar fram olika smaker ur kaffet. De profiler som jag tar fram skiljer sig från böna till böna samt vad som jag ser att man kan få fram av bönan. 
Det ljusare profilerna, Stiltje och Sjöbris, har mer av ursprungssmaken kvar som gör det möjligt att karaktärisera vilken böna det är och var den växt. Ljusare innebär oftast syrligt, blommigt och fruktigt.
De mörkare profilerna, Kuling och Orkan, har mer rosttoner i smaken vilket dämpar ursprunget från bönan men ger ett fylligare och kraftigare kaffe. Det är ofta rost-ton som vi normalt brukar säga ”detta smakar kaffe”.